КОЗМЕТИКА

Преглед на пазарот

Европа е светски лидер во козметичката индустрија и доминантен извозник на козметика. Секторот е многу иновативен и обезбедува значителни вработувања на европскиот континент. Вреднет на 79,8 милијарди евра по продажна цена на мало во 2019 година, европскиот пазар на козметика сега е најголем во светот.

Регулаторна рамка

ISO 22716 е стандард усвоен за сите производители на козметика ширум светот, за меѓународно прифаќање.

Овој стандард стапи на сила од 11 јули 2013 година и стана задолжителен, а новата регулатива на Европската унија, EC бр. 1223/2009, ја замени Директивата за козметика, 76/768/EEC. Оваа регулатива е усвоена и во САД, Канада и Јапонија.

Gulf Совет за соработка за Козметика

Gulf Совет за соработка (GCC) е политички и економски сојуз на Саудиска Арабија, Кувајт, Обединетите Арапски Емирати, Катар, Бахреин и Оман. Земјите во оваа алијанса имаат заедничко тело кое дава овластување да ги објавуваат стандардите што се применуваат во производството на козметика во сите овие земји.

Gulf Совет за соработка (GCC) за легислативата за козметика внимателно ја следи Регулативата на ЕУ за козметика 1223/2009. Сепак, има некои свои критериуми кога станува збор за процеси, состојки, етикетирање и потврдувања (на пр. без свинско месо и неговите деривати; графиките, сликите и фразите на етикетите треба да бидат во согласност со исламските традиции и општествените вредности).

Како може да ви помогнеме?

Stepscience може да ви помогне со дизајнирање на капацитети, технологии за обработка и дистрибуција во согласност со регулаторните барања за ISO 22716, EU-GMP, EU-GDP и FDA за козметика, како и регулаторните барања на GCC за козметика: GSO 1943/2016, GSO 2528/2016 и GSO ISO 22716.

Степен консултантски услуги може да ви помогнат да постигнете ефикасност во дизајнот, процеси во согласност со регулативата и задолжителна обука на вработените и изведувачите. Овие стратегии за управување со квалитет помагаат да се осигурате дека вашите козметички производи се соодветни за пазарите на кои сакате да им служите.

Stepscience може да обезбеди дизајн на објекти со клуч на рака. Нашиот пристап кон дизајнот на објектите, цели конкретно за успех со намера да се оптимизира ефикасноста и усогласеноста. Stepscience користи Lean Manufacturing размислување за да работи со своите клиенти и да го вклучи ова во дизајнот на објектот.

Ние ви помагаме во согласност со важечките прописи при регулаторни пријави и заверки на вашите производи.